Vinken & Van Tricht: Kriek cuvée René & Aged Stilton AOP

maandag, 14 mei, 2012 - 14:07

Kriek Cuvée René
De Kriek Cuvée René van Brouwerij Lindemans uit Vlezenbeek is een oude kriek, dus wat bierliefhebbers ‘the real thing’ noemen. Geen lambiek met kriekensap (zoals de zoete Lindemans Kriek), maar lambiek waar echte krieken op ‘gemacereerd’ hebben. En dat minstens gedurende zes maanden; de lambiek zelf heeft een gemiddelde rijpingstijd op eik van twaalf maanden. Dit zijn de Europese normen, waaraan voldaan moet worden om ‘oude kriek’ te mogen heten. 

Aged Stilton AOP
De Stilton is welhaast de koning van de Engelse kazen. Hij wordt gemaakt in de regio Nothinghamshire. Stilton wordt altijd gemaakt van gepasteuriseerde koemelk. Dat is verplicht door de AOP, de Appelation d’origine protégée. Na het uitlekken en verwijderen van de vormen wordt de korst gladgewreven met palletjes. Het prikken van de korst zorgt ervoor dat de blauwe schimmel zich kan ontwikkelen. Hoe later dit gebeurt, hoe eleganter de kaas zal smaken.

Colston Basset is één van de zeven Stiltonmakers. Deze kaasmaker onderscheidt zich van de andere Stiltonmakers door het gebruik van traditioneel, dierlijk stremsel. Door het nog met de hand en pollepel vullen van de vormen blijft de structuur van de wrongel mooi en boterig. De kaas is het lekkerst na een viertal maanden rijping, hij wordt dan heel pikant en past dan het best bij een zure oude kriek.

Pairing
Zelf heb ik deze combinatie ‘per toeval’ ontdekt op een warme zomermiddag. Ik had een frisse Kriek Cuvée René ontkurkt, en mijn echtgenote had een stukje aged stilton op tafel laten staan voor bij het dessert. Ik waagde de combinatie en belandde in de zevende (smaak)hemel. Ook voor Michel was dit een ontdekking, het beetje vet in de complexe kaas wordt mooi opgetild door de expliciete zuren in het oude kriekbier. Een snoepje! Ze houden elkaar mooi in evenwicht.

Opmerking
Neem gerust een gepasteuriseerde Stilton uit de reguliere handel. Bijna alle Stiltons zijn gepasteuriseerd, bij Michel vind je natuurlijk nog een niet-gepasteuriseerde, maar die zijn bijna niet meer te vinden. Deze rauwe melkse Stilton wordt verkocht onder de naam ‘Stichelton’.