Wijntips: Warm-up voor winterwijnen (Deel 1)

zondag, 28 februari, 2016 - 11:39

Tip 1: Waarom winterwijnen?

Het effect van seizoenen en microklimaat op wijn, en vooral onze onbewuste/bewuste voorkeur voor een bepaalde type (druif of stijl), wordt nog veel te weinig bestudeerd in de vakliteratuur. Maar nog erger: 9 op de 10 consumenten beseft het zelfs niet eens dat ze tijdens deze killere periode ook totaal anders tafelen thuis. Het is niet alleen de externe koude die hen op het pad naar een andere wijn brengt, maar vooral hun voedingspatroon en de seizoenproducten. Pluim- en pelswild, stoofpotjes, savooikool, knolselder, biet, spruitjes, paddenstoelen, pastinaak, witloof, zuurkool: ze domineren nu wekenlang ons dieet, vaak met stevig sauswerk. En dat vereist vanzelfsprekend andere wijnkeuzes.

Tip 2: robotfoto winterwijnen?

Er zijn natuurlijk 1.001 verschillen tussen druivenrassen en appellaties, maar dit blijkt toch vooral de hoogtijd voor rode wijnen met een specifiek stijlmodel. Namelijk: een complex, specerijenrijk boeket, een zeker robuust karakter met donker bosfruit in de hoofdrol, een genereuze body onderbouwd met toch een flink alcoholpercentage. Bovendien met liefst voorzien van enige lagering op eiken vaten die voor extra toasty en vanille-accenten zorgt, plus nog goed ondersteunende tannines en tot slot een afdronk die kan tellen. Wijnen kortom die het tegendeel zijn van een zomerse rosé, want integendeel weerwerk kunnen bieden tegen de toch hartige kost van dit seizoen.

 

 

Tip 3: Wit kan ook

Ondanks het feit dat deze weken vooral snakken naar rode cuvées met body, is wit absoluut niet uitgesloten. Twee categorieën van witte cuvées bezitten namelijk ook voldoende temperament om winterse bereidingen te begeleiden. De invalshoek daarbij is het druivenras. In het ‘klassieke’ genre blijft zeker Chardonnay scoren, los van het feit of het nu om een Bourgogne gaat, dan wel een exemplaar uit Australië, Zuid-Afrika, Chili of Californië. Let wel: kies de wat duurdere, houtgelagerde en complexere exemplaren, die door hun structuur bijvoorbeeld ook moeiteloos pluimwild aankunnen of varkensgerechten.

In het meer ‘avontuurlijke’ genre denken we eerder aan de heel aromatische druivensoorten, zoals Rieslings (zeker in de Auslese variant), Gewürztraminer (uit de Elzas, Alto Adige of zelfs Australië), Viognier (Rhône, Californië, Nieuw-Zeeland, Languedoc-Roussillon,…) of Sémillon (uit Zuid-Frankrijk, Australië), die ook over veel parfum én body beschikken. Een lekkere zuurkoolschotel met gezouten spek en rookworst met daarbij in het glas een kruidige Gewürztraminer Grand Cru en u zal die avond gegarandeerd geen last hebben van de winterblues.

Tip 4: Seniorflessen beleven 2de jeugd

In onze columns waarschuwen we geregeld voor de ‘krasse knarren’ in uw kelder: de rijpere rode Bourgognes of stokoude Bordeaux uit ‘grote oogstjaren’ die misschien nog in uw kelder sluimeren. Wachtend op speciale gelegenheden, die helaas vaak tot in den treure uitgesteld worden, zodat de wijn vaak hopeloos versleten is als hij wordt ontkurkt.

Bij veel hedendaagse gerechten, zeker met straf sauswerk, blijken de oudere/rijpe cru’s namelijk te fragiel en gaan ze kopje onder. Welnu, eindelijk kan u een luid hoera roepen en naar uw kelder of voorraadkast spurten, want tijdens deze winterse weken en deze specifieke keukenstijl beleven deze grands crus hun tweede jeugd. Niet per se aan tafel, maar ook als pure genietwijn wanneer het buiten stormt/sneeuwt en het open haardvuur knettert.

Let wel op té heftig sauswerk, want ook dat kan een oude, bijna gepensioneerde, cru verknoeien, hoe duur hij ook is/was.