Een propere keuken - de afwas

maandag, 27 februari, 2012 - 16:56

Tijdens het koken

Zorg dat je een sopje in de gootsteen hebt staan terwijl je aan het koken bent. Ze kan je wat je gebruikt hebt, er meteen inleggen (leg er wel nooit messen in). Zo krijgt vuil en vet geen enkele kans om aan te koeken, en kan je het meteen terug gebruiken.

De afwas

Wat heb je nodig? Afwasmiddel, afwasborsteltje, vaatdoek, sponsje met schuurvlak en een of meerdere afdroogdoeken.

Vul je gootsteen met heet water. Schraap voor je begint met de afwas alle etensresten van je borden, pannen en potten en gooi ze in de vuilnisbak. Zet de vuile afwas klaar in de volgorde waarin je ze gaat afwassen. Kookgerief of borden die het minst vuil zijn komen eerst, de vuilste spullen houd je voor het laatst. Om af te wassen gebruik je een borsteltje en een vaatdoek, alleen als het echt nodig is ook de spons met schuurvlak. Let wel: die spons is uit den boze op een antiaanbaklaag!
Je begint altijd met de glazen. Oppassen met speciale glazen waar je veel waarde aan hecht. Het is best deze afzonderlijk af te wassen om geen brokken te maken. Dan pak je de licht bevuilde borden en kopjes. Voor je aan je bestek begint, doe je best de kommen en plateaus waarin je je voedsel hebt opgediend. Potten en pannen houd je voor het laatst. Alles moet je naspoelen met heet water. Afdrogen doe je met een propere handdoek.

Hardnekkig vuil op je kookmateriaal verwijderen

  • Braadschotels krijg je schoon door ze te laten weken in een sopje van heet water waaraan je een kopje biologisch waspoeder hebt toegevoegd. Als de vlekken echt hardnekkig blijven zitten, kan je de braadschotel tien minuten op een zacht vuurtje laten staan.
  • Roest verwijder je van je keukenmessen door het lemmet een tijdje in een rauwe ui te steken. Beweeg het mes een beetje om het sap in de ui te activeren.
  • Om theevlekken van kopjes te verwijderen, maak je een mengseltje van zout en azijn. Met een sponsje kan je dan gemakkelijk de vlekken wegschuren.
  • Als je mokken zware vuilplekken vertonen, vul je ze best met wat water en bleekwater. Vijf minuutjes laten staan en dan grondig uitspoelen.
  • Als je je pannen onmiddellijk na gebruik laat weken in water met wat detergent, krijg je ze gemakkelijker schoon.
  • Roest op ijzeren pannen of wokpannen krijg je weg met een halve aardappel die je in detergent hebt gedept. Spoel de pannen daarna uit en veeg met een papieren doekje bakolie in de pan.
  • Om koperen kookgerei weer te doen blinken, strooi je er wat zout op. Giet er daarna een beetje citroensap of azijn overheen en poets het koper zo op. Grondig afspoelen en droogvegen.
  • Rode wijn op de bodem van je wijnkaraf kan je gemakkelijk verwijderen. Giet een beetje azijn over de bodem en voeg wat rijstkorreltjes toe. Zachtjes ronddraaien of bewegen. De rijstkorreltjes zullen de vlekken op onbereikbare plaatsen wegnemen. Hetzelfde trucje lukt ook met een thermoskan voor koffie of thee. Aanslaglaagjes krijg je ook weg door twee eetlepels bakpoeder in je thermoskan of glazen karaf te doen. Vul de kan met warm water en laat twee uur staan. Spoel de kan uit en het aanslaglaagje is verdwenen.
  • Wijnglazen die na verwoed afwassen toch nog vlekken vertonen, kan je boven hete stoom houden. Of je kan de glazen inwrijven met een oplossing van citroensap en zout. Wel goed naspoelen achteraf.

Een propere afwasmachine

Wat heb je nodig? Soda of azijn, detergent, naaldje.

Laat één keer per maand de machine draaien zonder afwas. Doe enkele eetlepels sodakristallen in het bakje en zet op de hoogste stand. Een heel simpele manier om de machine proper te houden. Als je de machine op deze manier laat draaien, kan je er ook een kopje azijn in gieten. Zo verwijder je alle vet- en zeepresten uit de machine. Let er ook op dat je de filter regelmatig met heet zeepwater schoonmaakt. Zorg dat de watersproeiers kalkvrij blijven. Dat betekent dat je ze er af en toe moet uithalen om met een naaldje de ergste aantastingen te verwijderen.