Ontkurkt - Bubbels uit de vier windstreken

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:10

 

Tip 1: Italiaanse Prosecco

Vooral het laatste jaar zit de Prosecco commercieel in de lift. Terecht, want de gemiddelde kwaliteit is stukken beter dat de soms fruitonnozele, halfzoeterige producten die lange tijd op ons afkwamen. Veel Prosecco wordt weliswaar niet gemaakt via de methode traditionelle zoals Champagne of Cava, maar volgens de goedkopere en veel snellere Charmat-methode, ook wel eens cuve close of autoclave genoemd. Deze schuimwijnen krijgen dan hun bubbels niet door op fles te gisten, maar in een tank, waarin de reeds gemengde wijn drijft. Al na een paar dagen is de gisting voltooid en kan er na een korte filtratie gebotteld worden. Deze tankmethode heeft wel als voordeel dat ze maximaal de originele smaak van de basisdruif behoudt. Wil u met de ‘top’ kennismaken, kies dan voor de Prosecco di Conegliano e Valdobbiadine, het op papier beste en meest beschermde deel van de appellatie.

Tip 2: Belgische mousseux

De voorbije jaren hebben steeds meer Belgische wijndomeinen zich toegespitst op de productie van mousserende wijn. En gelukkig maakte ook de gemiddelde kwaliteit een sprong, want de methode traditionelle à la Champagne wordt in onze contreien consequent toegepast. Vlaamse moussemakers als Meerdael, Genoels-Elderen of Schorpion vallen geregeld in de prijzen, terwijl ook onze Waalse landgenoten stilaan met hun ‘Crémants’ scoren (bvb. Clos des Agaises). Als bubbelproducent bezit België een grote bonus: door ons eerder koele klimaat behouden de druiven meestal frisse zuren, wat een prima basis vormt voor een fijne mousseux. Eén nadeel slechts: aangezien we een smurfenlandje zijn, blijft de opbrengst beperkt, waardoor de prijskaartjes vaak iets hoger liggen dan bijvoorbeeld bij cava.

Tip 3: Kaapse vonkelwyn

Alhoewel de meeste Kaapse bruts of ‘vonkelwyn’ niet het niveau halen van een klassieke champagne, stijgt ook hier de kwaliteit. Voordeel is dat een aantal producenten ook de gekende chardonnay-druif als basis gebruiken, wat zeker de herkenbaarheid verhoogt. Onder de leukste Vonkelwynen bevinden zich namen als Graham Beck, Jacques Bruère, Pierre Jourdan, J.C. Le Roux en Villiera. Let op: slechts als er Methode Cap Classique op het label staat, werden de bubbels à la champagne bereid. In het andere geval werd de tankmethode à la Prosecco gebruikt. 

Tip 4: En de rest?

Daarmee is natuurlijk het lijstje niet uitgeput: Franse Crémants, Duitse,Oostenrijkse of Tsjechische Sekt, Bulgaarse mousseux, Italiaanse spumante, Indische methode champenoise en Californische, Argentijnse, Chileense of Australische sparkling, het kan tegenwoordig niet op. Een Belg zal niet snel zonder zijn belletjes vallen...