Gepocheerde pladijs met schelpjes, doperwtjes en tuinbonen

Ingrediënten

  • 1 dl witte wijn
  • 1 takje tijm
  • 1 sjalot
  • peper en zout
  • 250 gr doperwten
  • 250 gr tuinbonen
  • 4 lente-uitjes, fijngesneden
  • 50 gr boter
  • 100 gr mosselen
  • 100 gr kokkels
  • 100 gr vongole
  • 1 dl mosseljus (bouillon van gekookte mosselen)
  • 2 grote el zure room
  • 1 el boter
Gevorderde
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Belgisch
Hoofdgerecht

Bereiding

  1. Leg de pladijzen in een ovenschaal. Voeg de witte wijn toe, de tijm en de fi jngesneden sjalot. Dek af met zilverpapier. Gaar de vis gedurende 10 minuten in een oven van 180°C. Haal de vis uit de oven en haalde filets ervan (of serveer de vis aan de graat).

  2. Haal de tuinbonen uit de peul. Verwijder het buitenste vliesje van de tuinboon, dit gaat het gemakkelijkst door de boontjes kort te blancheren en daarna in ijswater te laten schrikken.

  3. Blancheer de erwtjes, de lente-uitjes en de tuinbonen kort in ruim kokend water. Giet af en vermeng met een beetje gesmolten boter. Kruid af met een beetje grof zout.

  4. Breng de mosseljus aan de kook, reduceer tot de helft, voeg de boter en de zure room toe. Mix schuimig.

  5. Blancheer de mosselen, kokkels en vongole héél kort in kokend water zodat ze open gaan (doe dit op het laatste moment).

  6. Blancheer de mosselen, kokkels en vongole héél kort in kokend water zodat ze open gaan (doe dit op het laatste moment)

0
Nog geen stemmen

Pladijs is Vis van het Jaar 2013

Recept door Matthieu Beudaert, van restaurant Table d'Amis in Kortrijk.

VLAM

Campagne met steun van de VLAM.