Hamrolletjes met witloof

Ingrediënten

  • 8 sneden gekookte ham
  • 80 gr gemalen kaas, bijv. Oud Brugge
  • 5 dl melk
  • 40 gr boter
  • peper en zout
  • geraspte nootmuskaat
  • paneermeel
  • 80 gr bloem

Wist je dat ons witlof zelfs tot in de Verenigde Staten, Japan en Canada beroemd is? Door de exportkosten betalen ze vast een pak meer dan wij voor ons witlof. Maar geef toe dat de smaak meer dan zijn geld waard is. Zouden ze daar dan ook hun buikje rond eten met hamrolletjes en witlof?

Beginner
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Belgisch
Hoofdgerecht

Bereiding

  1. Neem het witlof en snijd in kegelvorm via de stam de kern eruit. Breng een grote pot water aan de kook en doe er het witlof in. Laat het 10 minuten doorkoken en laat het op een keuken- handdoek uitlekken en afkoelen.

  2. Laat de boter smelten in de pan, maar laat ze niet bruin worden. Voeg er al roerend de bloem bij. Laat dit mengsel 2 minuten al roerend doorkoken om de bloemsmaak te laten verdwijnen. Voeg er koude melk aan toe, breng al roerend aan de kook en laat de saus op die manier dikken. Voeg er 30 g gemalen kaas, nootmuskaat, peper en zout aan toe.

  3. Rol telkens een snede ham strak om een stronk witlof en leg ze vervolgens in een vuurvaste schotel. Overgiet het geheel met de saus. Strooi de rest van de kaas over de schotel en bedek het geheel met paneermeel.

  4. Zet de schotel gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C en op het einde gedurende enkele ogenblikken onder de grill. Serveer met gekookte aardappelen of puree.

0
Nog geen stemmen

Mario's Vlaamse Keuken

Uitgeverij:
Borgerhoff & Lamberigts
Auteur:

Mario Cattoor
Formaat:

170 x 240 mm
Aantal pagina’s:
208 pagina’s
Prijs:
24,95 euro
ISBN:
9789089311351