Luikse balletjes met puree

Ingrediënten

Luikse balletjes worden omgetoverd tot Loïcse balletjes.

Dit kan iedereen
4 personen
Tussen 60 en 90 minuten
Belgisch
Hoofdgerecht

Bereiding

  1. Snijd een witte boterham zonder korst in stukken.

  2. Laat weken in een beetje melk.

  3. Snipper een ui en een teen knoflook fijn. 

  4. Voeg toe aan het brood.

  5. Hak een handvol peterselie fijn en voeg toe.

  6. Voeg 500 g gemengd gehakt en een ei toe.

  7. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat.

  8. Meng alle ingrediënten tot het brood opgelost is en rol tot balletjes.

  9. Bak de balletjes aan in boter. 

  10. Snijd een zoete ui grof.

  11. Voeg een beetje water toe aan de balletjes en laat bakken met het deksel op de pot.

  12. Haal de balletjes uit de pan en voeg de ui toe.

  13. Schil 1,2 kg aardappelen.

  14. Voeg bloem toe om de saus te binden.

  15. Blus met 25 cl bruin bier. Laat de alcohol uitkoken.

  16. Voeg de balletjes weer toe.

  17. Voeg tijm, een blad laurier en 2 kruidnagels toe.

  18. Voeg een half blokje runderbouillon toe.

  19. Voeg een handvol blanke rozijnen toe.

  20. Zet onder met water en voeg 2 el Luikse siroop toe.

  21. Laat alles 15 minuten inkoken met het deksel op de pot.

  22. Spoel de aardappelen en kook ze in gezouten water.

  23. Maak de kropsla schoon en zet onder water.

  24. Snijd een sjalot en bieslook zeer fijn. Doe in een pot.

  25. Voeg 1el mayonaise en 1 kl mosterd toe.

  26. Voeg rode wijnazijn en koolzaadolie toe. 1 deel azijn op 2 delen olie.

  27. Kruid met peper en zout.

  28. Meng alles tot een vinaigrette.

  29. Giet de aardappelen af en laat even uitdampen.

  30. Zwier de sla.

  31. Pureer de aardappelen. Voeg boter en melk toe.

  32. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat.

  33. Werk de balletjes af met peper en witte wijnazijn.

  34. Serveer.

0
Nog geen stemmen