Verschillende soorten oesters openen

Ingrediënten

  • platte oesters
  • diepe oesters (creuses)
Gevorderde
4 personen
Minder dan 15 minuten

Bereiding

  1. Leg een handdoek over de hand waarin je de oester zal houden.

  2. Neem voor een kleine oester, een klein oestermesje. Steun met je hand op tafel, en duw de punt van het mesje naar beneden in de sluiting van de oester. Kantel het mes, en wrik open. Snij langs de bovenste schelp verder om de spier (die in het midden ligt), los te snijden. Stop met snijden als de schelp los is.

  3. Voor een grote, diepe oester (creuse), neem een stevig oestermes, met bescherming. Steek opnieuw met de punt in de sluiting, kantel je mes tot de schelp loskomt, en snij de spier los. Als er eventueel wat schilfertjes loskomen, verwijder je die met je vinger.

  4. Voor een platte oester, neem je best een groot afgedankt keukenmes dat niet meer al te scherp is. Plaats het snijvlak in de sluiting, en kantel zoals een hefboom. Snij opnieuw de spier los.

  5. Het verschil tussen platte en diepe (creuses) oesters: de platte is duurder, en heeft een iets zachtere, rondere smaak. Creuses smaken meer zilt, zout en hebben ook wat meer vocht.

0
Nog geen stemmen